koe no katachi kritika és ismertető

2018.12.29

"Mit kell tenned ahhoz, hogy beilleszkedj egy világba, ami nem hallja a hangod?
Ahol az elfogadást megtalálni lehetetlennek tűnik...
Mit kell tenned, hogy megbocsátást nyerj?
Néha a válasz egyszerű, mint megtanulni hallgatni."Előszó:
A 2016-os év második fele igen csak lenyűgöző egész estés filmeket ígért, ami nagyon felkavarta az ilyen médiumot fogyasztók körét. Alig eszméltek fel az emberek a júliusban vetített, mindenki által az egekbe magasztalt Kimi no Nawa hatása alól, kicsit több mint két hónappal később már megint mindenki megrohamozta a mozikat a szintén várva várt Koe no Katachi miatt.
Sok rajongója akadt a 2013-as megjelenésű, Koe no Katachi 0 című, csupán 1 fejezetes mangának, ami később egy kibővített 7 kötetes, 62 fejezetes mangává nőtte ki magát. Yoshitoki Ooima eredeti mangáját alapul véve Naoko Yamada mindent megtett azért, hogy vászonra vigye a manga hangulatát egy film szűkös idejébe sűrítve, kielégítve ezzel azokat, akik még egyszer viszont akarták látni kedvenc karaktereiket mozgóképen is.Történet:
Történetünk főszereplője a bajkeverő Ishida Shouya, akit általános iskolás korától kísérhetünk figyelemmel, amint megszokott és barátokkal teli életébe egy új ember csöppen új osztálytársa, Nishimiya Shouko személyében.
Shouko már a bemutatkozásnál furcsának tűnik az osztálynak, ugyanis csak némán áll és mosolyog, amikor megkérik, hogy mondjon valamit magáról. Csak az után eszmél fel, hogy tanáruk megböki a vállát, és akkor sem kezd el beszélni, hanem a táskájában kezd matatni a füzetét keresve. Miután az osztály felé mutatja füzetét, mindenki hitetlenkedve olvassa a benne írtakat.
"Örülök a találkozásnak. Nishimiya Shouko vagyok."
"Kérlek, használjátok ezt a füzetet, amikor hozzám beszéltek."
"Siket vagyok."
Először mindenki kíváncsi az új osztálytársra és próbálnak vele kommunikálni, ám hamar rájönnek, hogy nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolták. A lány hátrányos helyzete az egész osztályt hátráltatja a mindennapi életben és a tanulás során is. Ahogy az idő telik, egyre kevesebben és kevesebbszer próbálnak beszélni a siket lánnyal, valamint többen elkezdik piszkálni Shouyával az élen.
Az iskolai zaklatás addig fajul, hogy a felnőtteket is be kell vonni, ám amikor a tettes kilétére terelődik a téma, Shouyának rá kell jönnie, hogy barátai elárulták. Miután hagyják, hogy egyedüli elkövetőként kezeljék és kifizettetik vele Shouko eltört hallókészülékeit, amelyek rengeteg pénzbe kerülnek, ő is kiközösítettként folytatja tovább iskolás éveit, egészen középiskoláig, ahol a cselekmény nagy része zajlik.
A középiskola elején Shouya nem akar mást, mint visszafizetni édesanyjának a hallókészülékek árát és életével vezekelni bűneiért, ám a sors úgy hozza, hogy ismét találkozik a bántalmazott lánnyal, akivel nem látták egymást általános óta.
Úgy érzi, élete új értelmet kapott és elhatározza, hogy bocsánatot kér tőle és megpróbál a lány barátja lenni. Ezen barátság és az emberekkel való új kapcsolatok kialakításának viszontagságait kísérhetjük figyelemmel a 130 perces film során. 

Siket vagyok.
Siket vagyok.


Főszereplők:

Ishida Shouya: Általános iskolai énje egy igazi bajkeverő, aki csak a szórakozásnak és a jelennek él. Első pillanattól ellenszenves neki Shouko és mindent megtesz, hogy bosszantsa. Meggondolatlansága miatt kiközösítik és magányos marad.
Középiskolai énje még mindig magán hordozza a kiközösítés jeleit. Nem foglalkozik senkivel, mert az évek során megtanulta kizárni az embereket és a véleményüket, hogy azok ne okozzanak több fájdalmat, így lett ő is "siket". Egyetlen célja, hogy megbocsátást nyerjen és jóvátételt nyújtson a múltban történtekért.

Ishida Shouya
Ishida Shouya


Nishimiya Shouko: Egy születése óta siket lány, aki kiközösítés és iskolai bántalmazás áldozata lesz. A felszínen mindig mosolyog és kedves, ám gyűlöli magát fogyatékossága miatt és gyakran magát hibáztatja mindenért. A történet során egyre inkább megnyílik az emberek felé hála Shouyának és a húgának, Yuzurunak.

Nishimiya Shouko
Nishimiya Shouko


Nishimiya Yuzuru: Shouko húga, aki mindentől próbálja megvédeni nővérét, miután az általános iskolai bántalmazásról értesül. Az elején ki nem állhatja Shouyát, ám ahogy több időt tölt vele, rájön, hogy tényleg megbánta tettét és nincsenek rossz szándékai. Ahogy ez tudatosul benne, próbálja segíteni a két fiatalt, hogy azok minél közelebb kerülhessenek egymáshoz. Yuzuru nem jár iskolába és hobbija a halott állatok fényképezése.

Nishimiya Yuzuru
Nishimiya Yuzuru


Tomohiro Nagatsuka: Shouya első barátja, akit középiskolában megismert, miután Shouya megmentette őt egy lopási kísérlettől feláldozva saját magát. Magának való srác, akinek szintén egy barátja sincsen, így rendkívül nagy becsben tartja egyetlen "Nagy barátját". Nagatsuka az, aki megtanítja Shouyát arra, hogy mi az a feltétel nélküli barátság.

 Nagatsuka Tomohiro
Nagatsuka Tomohiro


Ueno Naoka: Általános iskolás kora óta szereti Shouyát, ám amikor rosszra fordulnak a dolgok, ő is cserben hagyja és ezért bűntudattal kell élnie. A történtekért Shouyát okolja és emiatt, bár az elején tapintatos volt vele szemben, kapcsolatuk átcsap utálatba egymás iránt. Ő a szereplők közül a legszókimondóbb, ami sokakban ellenszenvet válthat ki irányába, ám ezzel ő is tisztában van. Szavai durvaságában érezhető, hogy nem akar többé hazudni, még ha azzal meg is bánt másokat.Vélemény:
Úgy gondolom, hogy a Koe no katachi egy kiváló mangaadaptáció, ami pont azokat a mozzanatokat ragadta meg az eredeti műből, amelyek miatt a történetet sokan megszerették. Aki olvasta a mangát, annak lehet, hogy hiányozni fog a "filmkészítés" szál, ám véleményem szerint a történet alakulásában nem volt akkora szerepe, hogy sokat vonna le a film értékéből.
Izgatottan vártam a jelbeszédes jeleneteket, hogy végre animálva is láthassam a mangában látottakat. Legnagyobb megdöbbenésemre a kézjelek nem kaptak hivatalos feliratot, ám úgy van megoldva minden jelenetben, hogy a fontos dolgokat a néző is megértse, sőt egyes jeleket gyakori használatuk miatt az ember már meg is jegyez a végére.
Az egyetlen, ami aggasztóan volt számomra, hogy a cselekmény sebességét nem éreztem elég egyenletesnek. Néhol nagyon sok időt töltünk egy-egy jelenettel, néhol pedig csak utalásokat kapunk arra, hogy mi is történt. A manga kiegészítő információival a fejemben könnyen össze tudtam kötni a szálakat és az időben való ugrálást, ám nem vagyok benne biztos, hogy a manga ismerete nélkül is ilyen könnyű dolgom lett volna.
Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki már olvasta a mangát és annak is, aki szeretne egy jól kidolgozott történet részese lenni az elfogadásról, megbánásról és vezeklésről.

 Ueno Naoka
Ueno Naoka

amenyiben jó szórakozást az animéhez

És letöltés

még látjuk egymást
még látjuk egymást